Bewustzijnsontwikkeling

Bewustzijnsontwikkeling

Mogelijkheden

Één op één verkenning  - duur 1,5 uur – kosten € 100,-

Een verkenning kan bestaan uit verschillende invalhoeken:  gesprek, mindfulness, contemplatie, lichaamswerk, CommonGround-oefeningen, voice dialogue, geleide meditatie.

 

Gezamenlijke verkenning / Contemplatiegroep  - duur van 19.30-21.30 – kosten € 90,-
1e woensdag van de maand van 1 febr. - 5 juli
(informatie zie agenda)

Themabijeenkomsten (dagdeel/dag/weekend) – kosten afh. van tijdsduur en locatie
(scroll naar beneden voor meer informatie)

 

Bewustzijn?

Bewustzijn is moeilijk te omschrijven, het heeft te maken met gewaarzijn. Het gaat niet over het waarnemen met je verstand maar over waarnemen met je hele wezen. In wijsheidsgeschriften worden het vaak 'openbaringen' genoemd. Dat is een mooie manier om de beweging aan te duiden die zich op dat moment in je voltrekt. Je voelt dat er zich een nieuw inzicht, een nieuwe ervaring, een ruimer gewaarzijn in je opent, je wordt ineens iets gewaar wat er al was, maar wat je daarvoor nog niet eerder opmerkte. Het wordt in je geboren en gaat voorbij het individuele naar het universele. Een kenmerk van dit gewaarzijn is een gevoel van rust, vrede en meer gelijkmoedigheid. Je ervaart de dingen voorbij de concepten.

Deze vorm van bewustzijn krijgt de ruimte om zich aan je te openbaren, wanneer je verstilt en vertraagt. Wanneer er in jou een bereidheid is om los te laten en je over te geven aan het onbekende. Met loslaten bedoel ik het loslaten van concepten, controle, oordelen, jouw waarheid, gedachten, aannames, patronen, voorkeuren... Het is niet voor niks dat openbaringen zich voordoen in of na een crisissituatie.


Leonard Cohen zingt; "There is a crack in everything, that’s how the Light gets in."

 

Bewustzijn op psychologisch niveau is iets heel anders en heeft meer te maken met oorzaak-gevolg relaties, het doorgronden van de onderlinge samenhang en lange termijneffecten. Dit gebeurt middels observeren en reflecteren en is erg nuttig, omdat je op deze wijze beter zorg kunt dragen voor jezelf en je omgeving. Je kan onderscheiden en afwegen, waardoor je keuzes kan maken en meer richting kan geven aan je leven. Gebeurtenissen heb je niet in de hand, maar je kunt nu kiezen hoe je er mee om gaat of hoe je jezelf indien mogelijk op toekomstige gebeurtenissen voorbereidt.

 


Hoe begin je?

Als je graag bezig wil zijn met bewustzijnsontwikkeling kun je dat op meerdere manieren doen. Allereerst kun je een moment in je dag bouwen waarop je even ‘niets doet’, maar gewoon, zit, loopt of kijkt.  De natuur helpt hier prachtig bij. Denk aan het staren in een haardvuur of naar de golven van de zee. Wanneer je hier graag over uitwisselt, samen wilt reflecteren of oefenen kun je ook een persoonlijke afspraak met me maken. Als je dit graag met méér mensen beoefent om met elkaar te delen en leren, dan kun je kijken of bijvoorbeeld een groep iets voor je is. Er zijn op allerlei plekken meditatiegroepen. Hier bij Your Inner Well is er een contemplatiegroep en zijn er soms themabijeenkomsten.

 


Wat is Contemplatie?

Contemplatie is een soort combinatie van beschouwen...op je in laten werken... overdenken (niet op een actieve cognitieve wijze maar eerder in een soort van mijmeren, meanderen en innerlijk ervaren) Net als meditatie, bevindt contemplatie zich in het gebied van ‘zijn’. Voor contemplatie is rust, een ontspannen focus en innerlijke stilte nodig, zodat je de ‘doe-modus’ van het dagelijks leven en de kloktijd even los kunt laten. Je kunt bijvoorbeeld contempleren naar aanleiding van een wijsheidstekst of thema.

 

De lopende contemplatiegroep is op de 1e woensdagavond van de maand van 19.30 – 21.30 uur en start op woendag 6 september 2023. We contempleren op dit moment op passages uit het boek ‘De kracht van het NU in de praktijk’ van Eckhart Tolle.

Deelnamekosten zijn €90,- incl. thee en lekkers.
Inclusief boek is het €105,-

 

Wil je mee doen, stuur dan een mail of bel even.

 

Thema-bijeenkomsten

Af en toe organiseer ik een thema-bijeenkomst.  Daar kun je anderen ontmoeten die net als jij geïnteresseerd zijn in bewustzijnsontwikkeling. Het is fijn om met elkaar te delen, oefenen, luisteren en ervaren en om van elkaar te leren.

Thema’s die tijdens de bijeenkomsten aan de orde komen zijn:

  • Gewaarwording/opmerkzaamheid/observeren
  • Verbinding met jezelf, anderen en de wereld.
  • Het doorzien van je projecties, illusies en angsten.
  • De 3 vergiften: onwetendheid, begeerte en afgunst.
  • Het ervaren van ruimte en vrede in jezelf en in je zachte kracht komen.
  • Het voelen van (je) creatiekracht
  • Anderen en dingen tot wasdom laten komen.
  • Ervaren van Eenheid


Bijeenkomsten worden aangekondigd onder het kopje ‘Agenda’.

 

Waarom zou je met bewustwording bezig zijn?

In onze vaak jachtige levens is het een valkuil om in ons hoofd te gaan leven. We nemen de signalen van ons lichaam niet waar of we verwaarlozen ze. Deze signalen zijn een bron van informatie; ze vertellen ons wat we lastig of eng vinden, wat pijn doet en welke behoeften we hebben.

Door het gebrek aan rust en reflectie gaan we ook voorbij aan een hoop andere dingen die we simpelweg niet meer waarnemen. Schoonheid, Opmerkzaamheid en Verwondering verdwijnen naar de achtergrond wanneer gedachten, aannames, angsten en (werk)druk de boventoon voeren.

Een bekende uitspraak op dit gebied is: "Ik heb het gevoel dat ik geleefd word..." in plaats van dat je volmondig kan zeggen "ik leef".

Dit ‘geleefd worden’ kan onze daginvulling blijven bepalen, dag na dag. Het gaat onze emoties kleuren en beheersen. Wanneer dit gebeurt, verliezen we een stuk van onze levenskracht. We verliezen onze vrijheid, vitaliteit en inspiratie. Met als gevolg dat we minder gezond leven, meer eisen stellen, in oordelen schieten, minder contact met elkaar ervaren, stress voelen en minder genieten. Soms voelen we ons zelfs daas of verdoofd. Onze focus is in zo’n situatie óf gericht op het verleden... (als ik dat nou gedaan had dan… ) óf op de toekomst (dit moet nog gebeuren…, want als er straks…) We vergeten in het NU te leven, we vergeten aanwezig te zijn en negeren onze lichaamssignalen. NU is het enige moment dat daadwerkelijk bestaat en geleefd kan worden. Het verleden en de toekomst zijn gedachten.

Als je dit herkent en je wilt graag oefenen om bewuster te leven, dan is het goed om te beginnen met onthaasten. Om bewust aanwezig te zijn, aan te komen in het HIER EN NU en te voelen wat er is. Je aandacht brengen naar je lijf en ademhaling is een mooi begin, want deze zijn altijd in het NU.


Wil je eens kennis maken of gezamenlijk oefenen, dan ben je van harte welkom.