Intimiteitscoaching

Intimiteits-coaching

Wat is dat nou precies?

Intimiteit gaat over nabijheid. Een wederzijds gezien, gehoord, erkend, geliefd en veilig voelen. Veel mensen denken bij het woord intimiteit gelijk aan lichamelijke intimiteit of aan seks. Dat hoeft niet zo te zijn. Een telefoongesprek kan ook heel intiem zijn. Je kan intiem zijn met je oma en seks kan ook plaatsvinden zonder intimiteit.

 

Intimiteit is een basisbehoefte van de mens. Elk kind wil zich geborgen voelen, zoekt nabijheid van zijn verzorgers. Intimiteit is gezond en werkt helend. Het ontspant zowel de geest als het lichaam en is een vrije expressie van onze liefde. Bovendien is het goed voor ons zenuwstelsel, voor ons immuunsysteem en ons algehele welzijn. We zijn een gelukkiger mens als we intimiteit ervaren in ons leven.

 

Tijdens ons leven kan er helaas nogal wat misgaan op het gebied van intimiteit.

  • De persoon die jij vertrouwde kwetst je of blijkt niet veilig
  • Wie jij bent wordt niet gezien of veroordeeld
  • Iemand is er niet als je hem/haar nodig hebt
  • De persoon die jij vertrouwde is niet open of eerlijk
  • Je voelt je onzeker en begint intimiteit eng te vinden
  • Je bent bang om uitgelachen of afgewezen te worden
  • Etc

 

Bovenstaand lijstje is een vicieuze cirkel van actie-reactie. Van kwetsuur, angst, wantrouwen en gedrag. Kwetsuren en onzekerheden belemmeren het ervaren van Vreugde, het weerhoud je ervan te ontvangen. Je kunt je gevangen in jezelf gaan voelen en gevoelens van eenzaamheid ontwikkelen. Gevoelens als moeheid, neerslachtigheid, afzondering kunnen ontstaan wanneer je niet vrij en in veiligheid alles kunt delen wat er in jou leeft.

 

In partnerrelaties is er, als het goed is sprake van een combinatie van intimiteit en seksualiteit. Wanneer seksualiteit plaatsvindt zonder intimiteit is het meer gericht op het zelf, namelijk op lust, geilheid en bevrediging. Dat kan alleen als beide partijen het zo willen. Wanneer je een band krijgt met iemand, komen er ook hechting, kwetsbaarheid en gevoelens bij kijken. Dit heeft zorg en aandacht nodig. Zorg en aandacht ontstaat uit ‘een geven om iets of iemand’. Daarbij is de aandacht gericht op het welbevinden van de ander en op de onderlinge relatie. Daar komt intimiteit de hoek om kijken. Seksualiteit met intimiteit kan nog steeds geil en lustig zijn, maar ze is daarnaast ook rijk en vervullend omdat je alle facetten van jezelf en van de liefde voor elkaar met elkaar kan delen.

 

Intimiteit begint bij jezelf. Oja? "Ja" Maar hoe dan?

‘Intiem zijn met jezelf’ betekent dat je met alles kunt zijn wat er zich in jou beweegt. Dat geen rem zet op je vreugde, dat je niks gek vindt aan jezelf, dat je je niet ergens voor schaamt, dat je onzekerheid en je verdriet er mag zijn, dat je plezier kunt ervaren aan je verlangens en fantasieën, dat je jezelf accepteert en je open durft te uiten. Intiem kunnen zijn met jezelf is de basis voor het intiem kunnen zijn met de ander. Daarom werk ik in mijn intimiteits-coachings sessies altijd eerst met ‘jezelf’. Daarin is het belangrijk dat we werken met ‘hoe het is’, niet met ‘hoe het zou moeten zijn’. Het is zoals het nu is, en dat heeft een reden. Waarschijnlijk een beschermende reden. Dus wat we gaan doen in sessies is ‘bekijken, voelen, waarnemen, erkennen en uiting geven aan’. De rest volgt als vanzelf. Het gebeurt door liefdevol en eerlijk aanwezig zijn.

 

Voel je dat jij ook vragen hebt of worstelt met kwesties aangaande intimiteit? Wil je dit graag onderzoeken en de confrontatie hiermee aangaan? Voel je dan vrij om te bellen, je vraag te stellen en een afspraak te maken.

 

Even praktisch...

Alles gaat in overleg: jij geeft aan waar je je comfortabel bij voelt en waar je behoefte aan hebt.  Een sessie bestaat meestal uit een mengeling van praten, aanraking/massage, oefeningen en soms een geleide meditatie. Je kan alleen komen of als stel.

Het duurt 1,5 uur en de kosten bedragen €125,-
(mensen met een bijstandsuitkering/minima kunnen een gereduceerd tarief krijgen)

 

Een warme groet, Gonneke