Seksuele vrijheid

Het is een begrip dat we associëren met onze Westerse samenleving ‘seksuele vrijheid’.

 

Maar hoe vrij zijn we eigenlijk op seksueel gebied?

 

Gaat vrijheid over dat je zomaar alles kan doen, dat alles mag? Gaat seksuele vrijheid over durf, over extravaganza, meerdere partners of kinky seks? Is seksuele vrijheid het tegenovergestelde van preutsheid en taboe? Betekent het dat je je op je gemak voelt in je eigen lichaam en met het lichaam van een ander? Dat seksuele diversiteit geaccepteerd wordt?
Mag iedereen zichzelf zijn? Kunnen we dat überhaupt, ‘ons zelf’ zijn?

 

Hoe vrij zijn we werkelijk?
Waarom hebben we seks of willen we seks? Is dat uit vrijheid, blijheid en liefde of doen we het op sommige momenten ter afleiding, pure lustbevrediging voor onze driften, als vlucht, of om iets te herstellen? Vinden wij dat seks op een bepaalde manier moet zijn; zoals liefdevol, geil, afwisselend, verbonden, hard of zacht, lang of kort, dynamisch? Stellen we voorwaarden in ons hoofd? Zijn we volledig ‘samen’ met de ander terwijl we seks hebben, of voelen we ons soms alleen? Doen we de dingen omdat we ze willen van binnenuit of omdat we denken dat het zo hoort, slash dat het van ons verwacht wordt of om onze partner te behagen?

 

Heb jij bijvoorbeeld net zo vaak ‘zin’ als je partner? Wil je op dezelfde manier vrijen? Vertel je elkaar over je seksuele en intieme verlangens, over je fantasieën (ook de onethische) en over je onzekerheden? Vertel je welke dingen je geil vindt of prettig en welke dingen je eng of naar vindt? Voel je je vrij om het te zeggen als je partner iets doet wat je eigenlijk niet zo fijn of lekker vindt? Kun je vragen of iets op een andere manier kan, of ben je dan bang dat je de ander kwetst of om afgewezen te worden? Kun je het met je partner delen wanneer je seksuele gevoelens krijgt voor een ander, of zeg je dat alleen tegen je beste vriend of vriendin?

 

Allemaal vragen over vrijheid. (en dit is pas een begin)

 

Zijn we wel zo vrij?

 

Misschien is het goed om wat vaker over seks te praten. Op een gewone en kwetsbare manier… met onze partner en met vrienden of bekenden. Er worden zoveel gevoelens geraakt als het om seks gaat. Voor het gros van de mensen is het een item. Óf we zijn er content mee, óf we missen het, óf er zitten emoties vast in ons eigen lichaam óf er zijn ongemakken omdat onze partner andere ideeën heeft over de manier of frequentie van seks. Door erover te praten, trekken we seksualiteit uit het isolatiehoekje en kunnen we elkaar wellicht verder helpen door herkenning, begrip en door te horen hoe anderen hiermee omgaan.

 

Seksualiteit kan helend zijn. Het kan een enorme bron zijn van levenskracht, vitaliteit, erkenning, ontroering en groei.

 

Het is jammer als deze mogelijkheid voor je gesloten blijft.

Ga terug